Ефект «візуального супротиву» у художній мові плаката «Довгих 1980-х рр.» (на прикладі проєкту Ганни та Ольги Пустоварових «Знаки комунікації») - Тарасов, Володимир Володимирович (ХДАК, 2025)
Серед численних трансформацій, що репрезентують сутність еволюції візуального мистецтва кінця 1980-х — початку 1990-х рр., вагоме місце посідає проблема художнього генезису авторського плаката. Його важливість для історіографії цього періоду не в останню чергу обумовлена джерельною унікальності плаката як носія водночас і авторської, і масової візії історичного бачення. Художник пропанував власну точку зору на подію, факт або явище, але при цьому самі жанрові властивості плаката вимагали від нього графічного лаконізму, простоти та доступності міркування. Поєднуючись у межах мистецької репрезентації, ці природні якості плаката формували яскравий візуальний рельєф, надаючи соціальним та політичним явищам емоційної художньої інтерпретації.
Keywords: плакат авторський