Ірландський парадокс: асиметрія мови й ідентичності - Частник, Станіслав Володимирович (ХДАК, 2012)
Досліджується парадоксальна соціолінгвістична ситуація, коли мова символічної ідентифікації не є основним засобом спілкування в країні. Розглянуто феномен «нової ідентичності» в Ірландії. Мета статті — розглянути проблему національної ідентичності в постколоніальній державі в ситуації офіційної двомовності, коли домінантною є мова колишньої метрополії.

The article describes a paradoxical linguistic situation when the language of symbolic identification is not the main means of communication in the country. A special attention is paid to the «new identity» phenomenon in Ireland.
Keywords: Ірландія; двомовність; bilingualism