Творчість В. Чистякової у контексті режисерсько-педагогічних пошуків Л. Курбаса та М. Крушельницького - Гордєєв, Сергій Іванович (ХДІК, 1997)
В сучасному українському театрі сьогодні відродився новий пильний інтерес до ідей та творчих пошуків народної артистки України Валентини Чистякової (1900-1984 рр.) - однієї з найбільш яскравих представниць курбасівської школи. Її мистецтво, яке сформувалося у 1920-1930 роки в умовах великої кількості театральних систем, багатогранності художніх пошуків і естетичних напрямків, було відзначено оновленням і зміцненням синтезу як основи драматичного акторського мистецтва.
Keywords: Чистякова Валентина Миколаївна; історія українського театру; Харків театральний; Курбас Лесь; Крушельницький Мар'ян; актори театру українські