Особиста бібліотека Леся Курбаса як скарбниця духовного та творчого виховання майбутніх режисерів театру - Гордєєв, Сергій Іванович (ХДНБК, 2007)
В історію вітчизняної та світової культури Лесь Курбас увійшов як дивовижно яскрава творча особистість, що привертає увагу універсальністю свого генія, широтою мислення, одержимістю в праці, винятковою досвідченістю й ерудицією. Які благотворні чинники сформували феномен Курбаса, того Курбаса, в особі котрого маємо щасливе і рідкісне поєднання геніального художника театру (блискучого актора, режисера, педагога, драматурга, перекладача, сценічного діяча) і "надто своєрідного театрального філософа-етика"? Разом з великою школою життя таким джерелом для Л. Курбаса стали книги, оті невичерпні скарбниці духовного набутку людства, виробленого протягом останніх тисячоліть.
Keywords: Курбас Лесь; режисери театру; бібліотеки особисті