Sprawność fizyczna a poczucie jakości życiau senioróww turystyce górskiej - Czarnecki, D.; Tsyhanovska, Nataliia; Skalski, D. W.; Kowalski, D.; Pavlyuk, Ye. (My University, 2024)
Wśród najważniejszych czynników które mają istotny wpływ na stan zdrowia, atakże długość życia należy wymienić sprawnośćfizyczną (AF). Sprawność fizycznato jeden z głównych składników zdrowego stylu życia.Istnieje powszechne przekonanie, żesprawnośćfizyczna jest jedną z ważniejszych kategorii warunkujących prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Po piątej dekadzie życia odczuwalne są jego trudy.Obniża się wydolność fizyczna, stan psychiczny. Dokuczliwe są trudności z koncentracją oraz przyswajaniem nowych informacji. Dlatego należy dbać o kondycję fizyczną i psychiczną, ponieważ przedłuża to okres sprawności. Prowadzenie aktywnego stylu życia wiąże się bowiem z wieloma korzyściami.Korzyści z podejmowania aktywności fizycznej są oczywiste. Systematyczna aktywność fizyczna jest bardzo silnym biologicznym stymulatorem inależy do głównych determinant zdrowia fizycznego i psychicznego człowieka. Jej optymalny poziom stymuluje rozwój, zabezpiecza potrzeby ruchowe, wzmacnia wydolność serca, poprawia elastyczność mięśni i stawów, wzmacnia mięśnie i kości. Aktywność fizyczna wiąże się oczywiście zbardzo zróżnicowanym wydatkiem energetycznym, wzależności od intensywności ruchu/wysiłku fizycznego, jego czasu trwania, temperatury otoczenia czy masy ciała osoby wykonującej wysiłek fizyczny.Poprzez sprawność fizyczną osób starszych określa się zdolności motoryczne całego ciała, a także jego samodzielność w wykonywaniu różnych aktywności.Udowodniono, że osoby sprawne fizycznie, w porównaniu do osób mało aktywnych, cieszą się lepszym samopoczuciem, rzadziej odczuwają dolegliwości psychiczne lub fizyczne, takie jak obniżony nastrój czy bóle głowy. Sprawność fizyczna seniora jest zależna np. od jego trybu życia i aktywności fizycznej, jaką podejmował we wcześniejszych fazach życia. Nawet uosób zobniżoną wydolnością można ją podwyższyć dzięki uprawianiu turystyki, która skłania do aktywności ruchowej. Poprzez turystykę ludzie starsi mogą zrealizować swoje pasje imarzenia, poszerzyć system wartości, opierając go na doznaniach kulturalnych i estetycznych. Mogą urozmaicać swoje życie, odrywając się od codziennej rutyny, aczęsto isamotności. Turystykapozwala zdobyć nowe wiadomości oświecie, dzięki czemu człowiek rozwija się iposiada większą świadomość otoczenia, wzmacnia swoje poczucie wartości oraz pewności siebie. Człowiek starszy dzięki aktywności turystycznej wolniej się starzeje idłużej pozostaje sprawny. Można powiedzieć, iż jest to pewna forma terapii, która aktywizuje myślenie, ułatwia nawiązywanie kontaktów interpersonalnych, zapobiega samotności. Turystyka powinna być stałym elementem zdrowego iaktywnego stylu życia ludzi starszych.

Фізична підготовленість людини похилого віку залежить, наприклад, від її способу життя та фізичної активності, якою вона займалася на ранніх етапах життя. Навіть у людей зі зниженою фізичною формою його можна збільшити, займаючись туризмом, який стимулює фізичну активність. За допомогою туризму літні люди можуть реалізувати свої захоплення та мрії, розширити свою систему цінностей, спираючись на культурний та естетичний досвід. Вони можуть урізноманітнити своє життя, відірвавшись від повсякденної рутини і часто самотності. Туризм дозволяє отримати нову інформацію про світ, завдяки чому ви розвиваєтесь і краще усвідомлюєте своє оточення, зміцнюючи почуття цінності та впевненість у собі. Завдяки туристичній діяльності літні люди старіють повільніше і довше залишаються у формі. Можна сказати, що це форма терапії, яка активізує мислення, сприяє встановленню міжособистісних контактів, запобігає самотності. Туризм має бути постійним елементом здорового та активного способу життя літніх людей.
Keywords: фізична активність; люди похилого віку; туризм гірський; mountain tourism