Kонцерт для баяна зі струнним оркестром Aллана Джилліленда: жанрово-стильові аспекти - Василенко, Олександр Сергійович (ХДАК, 2025)
Cеред чималого різноманіття регіональних осередків баянно-акордеонної музики особлива роль належить канадському баянно-акордеонному мистецтву. Серед значного різноманіття композицій у зазначеному жанрі у творчості сучасних канадських композиторів слід назвати Концерт для баяна зі струнним оркестром (Concerto for accordion and string orchestra) канадського композитора шотландського походження Аллана Джилліленда (Allan Gilliland). За характером діалогічної взаємодії соліста та оркестру між собою композиція відноситься до домінантно-сольного різновидів концертів, за формою розвитку тематичного матеріалу у творі — до концертів віртуозного типу. Концерт для баяна зі струнним оркестром А. Джилліленда є взірцем синтезу класичних жанрових форм, різноманітних форм ансамблевої взаємодії, традиційних композиторських технік та елементів естрадно-джазової стилістики.
Keywords: інструментальні твори; концерт для баяна з оркестром; баянне мистецтво