Захист сценічного образу Торвальда Хельмера в дипломній виставі за п’єсою Генріка Ібсена «Ляльковий дім» - Масальський, Святослав (ХДАК, 2025)
У сучасному театрі велике значення має не лише сюжет, а й глибокий аналіз поведінки персонажів, їхніх внутрішніх переживань та взаємодії з навколишнім середовищем. Саме такий підхід – зосередження на психології персонажів – допомагає створювати сильні, емоційно насичені вистави. Це особливо помітно в драматургії Генріка Ібсена, зокрема в його п'єсі «Ляльковий дім». Вона стала справжнім проривом для свого часу та однією з перших драм, яка винесла на сцену внутрішній світ героїні, її сумніви, мрії та боротьбу з обставинами. Ібсен показує, як людина, яка зовні здається щасливою, може мати глибокі внутрішні конфлікти. У «Ляльковому домі» Нора проходить складний шлях – від слухняної дружини до жінки, яка приймає складне, але самостійне рішення. У центрі історії не просто подружнє життя, а протистояння особистості та соціальних норм, пошук себе та права на власний голос. Таким чином, Ібсен фактично заклав основи нового типу драматургії — психологічної та соціальної водночас, що вплинуло на цілу течію в театральному мистецтві кінця XIX століття.
анотація до творчого проєкту: кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "бакалавр", спец. 026 «Сценічне мистецтво»
Keywords: сценічний образ; інсценізація художніх творів