Необхідність і свобода як категорії виконавської інтерпретації фортепіанних сонат М. Клементі ор. 2 - Степанова, Олеся Юріївна (ХДАК, 2017)
На межі ХХ–ХХІ ст. набуло актуальності адекватне розуміння старовинних нотних текстів. На прикладі аналізу сонат ор. 2 М. Клементі виявлено співвідношення категорій необхідності (заданість авторського нотного тексту) і свободи (допустимі виконавські «вольності»). М. Клементі не властиве фіксування авторських ремарок, які означають виконавський процес: їх відсутність компенсувалася дотриманням виконавських традицій. Компенсаторна функція виконавського «домислювання» має ґрунтуватися на «правилах розуміння» нотного тексту як єдності композиторських і виконавських завдань. Сучасний виконавець повинен уміти реконструювати спосіб прочитання нотного тексту М. Клементі.

At the turn of the 20–21stcenturies the task of an adequate understanding of ancient music texts is relevant. The analysis of M. Clementi’s sonatas op. 2 has proved the nature of the correlation of the categories of necessity (the predestination of the copyright of the musical text) and freedom (the acceptable level of performance «freedoms»). M. Clementi does not have a recording of the author’s remarks, which predict a performing process; their absence was compensated by the compliance of the performing traditions. The compensatory function of performing «guessing» should be based on the «rules of understanding» of the musical text as the unity of composing and performing tasks. The modern performer must be able to reconstruct the way of reading M. Clementi’s musical text.
Keywords: фортепіанні сонати; фортепіанне виконавство; piano sonata