Акторська педагогіка в мистецькій школі: методичні аспекти та освітні перспективи - Набоков, Роман Геннадійович (ХДАК, 2025)
Здобувачі факультету сценічного мистецтва ХДАК повинні поєднувати акторські, виконавські та режисерські навички з базовими педагогічними уміннями. Це дозволяє ефективно взаємодіяти з дитячими й підлітковими колективами, враховувати психологічні особливості учнів та організовувати навчальний процес у форматі спільної творчості. Для формування педагогічних компетенцій та навичок комунікації з майбутніми учнями розроблено курс «Методика викладання спеціальних дисциплін у мистецьких школах», який поєднує теоретичні основи акторської майстерності з практичними вправами та методичними рекомендаціями. Курс спрямований на розвиток умінь планувати заняття, розраховувати час, підбирати вправи відповідно до віку та психологічних особливостей учнів, створювати безпечний і продуктивний навчальний простір.
Keywords: методика викладання мистецьких дисциплін; сценічна освіта; акторська педагогіка