Монтажні схеми телевізійних фільмів про війну в Україні - Коновалов, Дмитро Олександрович (ХДАК, 2023)
Майже в кожному телевізійному фільмі про війну в Україні є епізод або декілька епізодів, що створені за однаковою монтажною схемою. Починається мелодія, яка акцентує відчуття тривоги, суму, очікування трагедії, але й одночасно величчі та піднесення. У музичній бібліотеці ці треки знаходяться у відділі «епічна музика». Як правило, це оркестрова музика з особливим ритмом, що нагадує стук серця або «кроки долі», які постійно прискорюються і гучнішають до моменту кульмінації, після якої настає тиша з ефектом відлуння драматичної ноти. Монтажна склейка відбувається за сильною долею, тобто з кожним «стуком» з’являється новий кадр, що приводить до динамічного розвитку візуального наративу. Середній хронометраж такого епізоду — приблизно 30 секунд, тобто аудиторія отримує велику кількість візуальної інформації за невеликий проміжок часу.
Keywords: films about the war; кінофільми про війну; кіномонтаж; film editing