Лучано Фанчеллі – творчий геній італійського акордеоніста-новатора - Пасічинська, Тетяна Володимирівна; Шемет, Лариса Василівна (My University, 2025)
Лучано Фанчеллі відіграв визначну роль у розвитку італійського акордеонного мистецтва середини XX ст. За своє недовге 24-річне життя, він встиг залишити значну спадщину, включаючи численні вірші, пейзажі, анатомічні малюнки та оригінальні твори для акордеону. Його віртуозність, інноваційність та багатогранний талант дали можливість розкрити потенціал акордеона як інструмента, здатного органічно поєднувати у виконавстві різні музичні жанри – від класичної до «легкої» естрадної музики та джазу. В українському музикознавстві твор- чість цього митця ще не отримала належного висвітлення, що зумовлює необхідність її дослідження та популяризації. Мета статті – це комплексний аналіз життєвого та творчого шляху Лучано Фанчеллі, визначення його внеску у розвиток акордеонного мистецтва. Наукова новизна полягає у дослідженні етапів творчого становлення Л. Фанчеллі, аналізі його композиторської діяльності та концертної практики. Особливу увагу приділено новаторському підходу митця до гри на акордеоні, розширенню репертуару та аналізу впливу музичної спадщини на сучасний акордеонний репертуар. Висновки. Постать Л. Фанчеллі є знаковою для розуміння еволюції акордеонного виконавства середини XX ст. Аналіз його творчої спадщини виявив новаторський підхід до інструменту та вплив на розвиток та розширення обріїв акордеонного мистецтва. Визнанням внеску цього митця в музичну культуру є численні заходи та ініціативи, що вшановують його пам’ять, а також присвячені йому музичні твори.

Luciano Fancelli played a significant role in the development of Italian accordion art in the mid-20th century. During his short 24-year life, he managed to leave a significant legacy, including numerous poems, landscapes, anatomical drawings and original works for accordion. His virtuosity, innovation and multifaceted talent made it possible to reveal the potential of the accordion as an instrument capable of organically combining various musical genres in performance – from classical to ‘light’ pop music and jazz. In Ukrainian musicology, the work of this artist has not yet received proper coverage, which necessitates its research and popularisation.
Keywords: акордеонне мистецтво; accordion art; concert activities