Блюзовий напрям у гітарному виконавстві другої половини ХХ – початку ХХІ століття - Цінь Шенян (ХДАК, 2026)
Дисертацію присвячено цілісному дослідженню блюзового напряму в гітарному виконавстві другої половини ХХ – початку ХХІ століття. Актуальність теми зумовлена тим, що блюзове гітарне виконавство, яке вплинуло на більшість сучасних стилів популярної музики – від рок-н-ролу та хард-року до поп-музики, а також на творчість академічної традиції, – досі не отримало систематичного наукового осмислення ні у світовому, ні в українському музикознавстві. Дослідження блюзового напряму гітарного виконавства здебільшого мають розпорошений, локальний характер як у географічному, так і в аспектному сенсі, тоді як комплексне вивчення цього явища як багатоаспектного феномену музичної культури до цього часу не здійснювалося. Мета дослідження – визначення специфіки та значення блюзового напряму у гітарному виконавстві другої половини ХХ – початку ХХІ століття. Об’єктом дослідження є неакадемічне гітарне виконавство другої половини ХХ – початку ХХІ століття, предметом – специфіка проявів блюзового напряму в гітарному виконавстві другої половини ХХ – початку ХХІ століття.

The dissertation provides a comprehensive study of the blues direction in guitar performance of the second half of the 20th – early 21st century. The relevance of the topic is determined by the fact that blues guitar performance, which has shaped the sound of most modern popular music styles – from rock and roll and hard rock to pop music and works of the academic tradition – has not yet received systematic scholarly examination in either international or Ukrainian musicology. Research on the blues direction in guitar performance has been predominantly fragmented and localised, both geographically and in scope, while a comprehensive study of this phenomenon as a multifaceted cultural occurrence has not been undertaken.
дис. ... д-ра філософії з музичного мистецтва : спец. 025 "Музичне мистецтво", галузь знань "Культура і мистецтво"
Keywords: гітарне виконавство; блюзове виконавство; guitar performance; folk music; blues; jazz