Пам'ятник Т. Г. Шевченку в Галіції: розгляд архітектоніки і значення - Зборовець, Іполит Васильович (ХДАК, 2021)
Повернуто в історію меморіальної Шевченкіани призабутий сільський пам’ятник у Галіції, споруджений з нагоди 100-річчя від дня народження поета. Розглянуто архітектуру меморіалу, яка поєднує світські й сакральні елементи. Виявлено певний вплив католицької культури, характерний для Західної України. Доведено, що використання в меморіалі окремих елементів єгипетської архітектури сприяє втіленню ідеї безсмертя Кобзаря. Визначено, що означений пам’ятник Т. Г. Шевченкові доповнює наявне уявлення про присвячені Кобзареві повноцінні меморіали.
Keywords: Шевченко Тарас Григорович; Shevchenko Taras