Репрезентація культурної спадщини в Metaverse - Мар'їна, Олена Юріївна (ХДАК, 2024)
За останні десятиліття цифрові технології докорінно змінили способи доступу до культурної спадщини та можливості її споживання. Масове оцифрування та агрегація даних заклали підвалини розвитку потужної цифрової інфраструктури культурної спадщини. Проте в глобальному масштабі цифрового простору культурна спадщина нині доволі фрагментарно представлена в межах локальних та корпоративних цифрових проєктів, тематичних колекцій, цифрових фондів окремих установ. Принципово новий підхід до збереження та репрезентації історичних культурних скарбів у цифровому вимірі уможливлює концепція інтерактивного середовища Metaverse (Метавсесвіту), яка базується на поєднанні віртуального та фізичного світів, пропонує спільний простір для соціальної взаємодії користувачів, а також захопливі інтерактивні можливості — візуалізацію, імерсивні технології, технології штучного інтелекту, Інтернету речей тощо.
Keywords: збереження культурної спадщини; охорона культурної спадщини; оцифрування культурної спадщини