Образно-семантичні компоненти сучасної української поезії на тему війни (на матеріалі "З вірою у Перемогу") - Соловйова, Юлія Олександрівна (ХДАК, 2024)
До антології «З вірою у перемогу» увійшли вірші не лише харків’ян, а й авторів з інших міст України. Для багатьох авторів антології властиве намагання поглянути на події сучасності через призму успадкованого від минулого культурного досвіду. В поезії Віктора Бойка зустрічаються апокаліптичні мотиви, викликані подіями сучасності. Поет звертається також до конкретних історичних подій, які мали свій фатальний вплив на розвиток стосунків між сусідніми народам. У поезії Олександра Бобошка усталені поетичні образи релігійного чи загальнокультурного змісту часом набувають досить несподіваної інтерпретації, коли пафос межує з іронією. Через фольклор здійснювалася посилена естетизація релігійних понять, які мали втілювати не лише високу духовність, мораль, а й красу. Найпопулярнішим образом такого типу є образ Богоматері. Олександра Ковальова звертається до цього образу. До переосмислення біблійних та загальнохристиянських образів в контексті реалій сучасної війни звертається й поет-фронтовик Олександр Лисак, вдаючись до поетичної форми молитв. Для іншого поета-фронтовика Олега Бородая властиві глибокий ліризм, емоційність, образна виразність. Більшість поетів-харків’ян у своїх творах вживають топоніми, пов’язані з Харковом. Твори, що містяться в Антологія «З вірою у перемогу», позначені глибокою змістовністю та високою художністю.
Keywords: поезія сучасна українська; вірші про війну