Твори для кларнета Йорга Відмана — хрестоматія сучасного виконавця - Зима, В. О. (ХДАК, 2024)
У ХХІ ст. тембр кларнета знаходить своє застосування в безлічі творів різноманітних жанрів. Цей інструмент застосовується в оркестровій музиці, ансамблях духових та мультиінструментальних складах. У кельтській фольклорній традиції та у деяких країнах Близького Сходу кларнет може долучатися до народних ансамблів. Одним із беззаперечних фаворитів кларнет є у джазовій сфері, де застосовується як соло, так і у складі бігбенду. Кларнетист Бенні Гудмен й донині вважається легендою кларнетового джазу. У деяких композиціях рок-музики кларнет вносить унікальні звучання. Усі перелічені аспекти є підтвердженням гнучкості та універсальності інструмента у світі музики.
Keywords: кларнет; clarinet