Взаємозв'язок структури мотивації та розвитку структури самооцінки - Чорна, А. С. (ХДАК, 2021)
На поточному етапі розвитку суспільства проблема суб’єкта діяльності, який здатен свідомо ставити життєві цілі та досягати їх, брати на себе відповідальність за прийняті рішення, визначається поведінковою стратегією, яка формується в процесі його соціалізації. Така стратегія поведінки забезпечується мотивацією досягнення, а також відображає ціннісне ставлення індивіда до себе як особистості та суб’єкта здійснення діяльності. Аспекти поведінки знаходяться у тісному взаємозв’язку з уявленням індивіда про себе. Саме тому вивчення властивостей самосвідомості та адекватності самооцінки у поєднанні з мотивацією досягнення представляє теоретичний та практичний інтерес в сучасній психології. На даний момент не існує достатньої кількості наукових досліджень, що відображали б у повній мірі характер функціонування зв’язків між мотивацією досягнення та самооцінкою індивіда, чим викликана актуальність даної роботи: встановлення функціональних зв’язків між цими поняттями дасть можливість не тільки більш всебічного їх розгляду в структурі індивіда, а і розробки практичних рекомендацій та коригувальних програм відносно побудови мотиваційної системи та формування адекватної самооцінки як неодмінних рис успішної особистості. Об’єктом дослідження є самооцінка особистості та мотивація досягнення. Предметом дослідження є взаємозв’язок між мотивацією досягнення та формуванням самооцінки в процесі здобуття вищої освіти. Гіпотеза даного дослідження полягає в тому, що рівень мотивації досягнення та самооцінки індивіда перебувають у зв’язку, характер та ступінь яких буде визначено в ході виконання роботи. Метою даного дослідження є встановлення функціональних зв’язків між мотивацією досягнення та самооцінкою індивідів в ході дослідження студентів 3 курсу ХНУ ім. Каразіна.
кваліфікац. робота бакалавра, спец. 053 "Психологія" освітньої програми "Психологія"
Keywords: самооцінка особистості, self-esteem; мотивація досягнення успіху, motivation to succeed; УДК 159.9