Жанр концерту для баяна (акордеона) з оркестром у світовому музичному просторі кінця ХХ – початку ХХІ століть - Василенко, Олександр Сергійович (ХДАК, 2026)
Дисертацію присвячено визначенню специфіки та основних тенденцій розвитку жанру концерту для баяна (акордеона) з оркестром у світовому музичному мистецтві кінця ХХ – початку ХХІ ст. Актуальність обраної теми дослідження обумовлена суттєвою активізацією сучасного розвитку жанру концерту для баяна (акордеона) з оркестром та значущістю його художніх здобутків у світовому музичному мистецтві кінця ХХ – початку ХХІ ст., важливістю музикознавчого осягнення специфіки цього жанру та сучасних тенденцій його розвитку в творчості митців різних країн, а також практичною недослідженістю даної проблематики в українській музикології. Мета дослідження – концептуалізувати жанр концерту для баяна (акордеона) з оркестром та визначити специфіку та основні тенденції його розвитку у світовому музичному просторі кінця ХХ - початку ХХІ століть. Об’єктом дослідження є світове музичне мистецтво кінця ХХ - початку ХХІ століть. Предмет дослідження – специфіка розвитку жанру концерту для баяна (акордеона) з оркестром у світовому музичному просторі кінця ХХ – початку ХХІ століть. Загальним підсумком дисертації є концептуалізація жанру концерту для баяна (акордеона) з оркестром і визначення специфіки та основних тенденцій його розвитку у світовому музичному мистецтві кінця ХХ - початку ХХІ століть. Результати проведеного дисертаційного дослідження доводять, що його мета – концептуалізувати жанр концерту для баяна (акордеона) з оркестром та визначити специфіку та основні тенденції його розвитку у світовому музичному просторі кінця ХХ  початку ХХІ століть – є досягнутою, а усі поставлені завдання – виконаними.

The thesis is devoted to defining the specifics and main trends in the development of the accordion concerto genre with orchestra in the world music art of the late 20th and early 21st centuries. The relevance of the chosen research topic is due to the significant intensification of the modern development of the genre of concerto for bayan (accordion) with orchestra and the significance of its artistic achievements in world musical art of the late 20th - early 21st centuries, the importance of musicological understanding of the specifics of this genre and modern trends in its development in the work of artists from different countries, as well as the practical lack of research on this issue in Ukrainian musicology.
дис. ... д-ра філософії з музичного мистецтва : спец. 025 "Музичне мистецтво", галузь знань "Культура і мистецтво"
Keywords: концерт для баяна з оркестром; баянно-акордеонне мистецтво; accordion; інструментальні твори