Джерела родючості в давніх культах - Кухаренко, О. О. (My University, 2016)
Розглядаються джерела родючості в тотемному культі й світогляді первісних землеробів. У результаті зіставлення ведмежого свята північних народів з тотемним святом первісних мисливців доводиться, що елементи родючості, пов’язані з сексуальним началом, зберігаються й повторюються в подальшому з надзвичайною точністю. Порівняння елементів мисливського світогляду з землеробським дає підстави стверджувати, що один трансформувався в інший, оскільки в основі обох знаходиться статевий акт, як необхідна умова для розмноження звіра й отримання врожаю. Їх сталість і життєздатність дозволяють знаходити відповідники в надбанні українського народу, зокрема традиційних звичаях і обрядах.
Keywords: культ родючості, cult of fertility; тотемізм, totemism; ведмеже свято, bear holiday; землеробство, farming