Роль міста в українському національно-культурному відродженні - Тишевська, Любов Григорівна (ХДАК, 2000)
Стаття присвячена обгрунтуванню особливостей розвитку міста Харкова на етапі українського національно-культурного відродження кінця XVIII - поч. XIX ст. Місто розглядається як чинник етнокультурних процесів, зумовлених змінами в економічній сфері та в етносоціальній структурі населення. Етноси існували протягом століть, а можливо і тисячоліть. Але тільки наприкінці XVIII ст. їх почали вважати основною ознакою нації, суб'єктом історичного процесу, здатним створити самостійну державу. Отже, національне відродження це і є усвідомлення етносом себе як нації, як дійової особи історії і сучасного світу. Однією з центральних проблем у вивченні процесів українського національного відродження є історія регіональних та міських центрів, як осередків цих проектів. Досліджуючи історію культури в межах регіону, ми піднімаємося на рівень узагальнення культурних процесів окремих країн та культур.
Keywords: культурне будівництво; міська культура; історія Харкова