Установи культури України: проблема забезпечення кадрами у 70-80-ті роки ХХ ст. - Воронова, Людмила Миколаївна (ХДІК, 1997)
Культурні процеси неможливо зрозуміти поза конкретним історичним періодом розвитку суспільства. Хронологічні рамки висвітлення зазначеної проблеми охоплюють період 70-х - першої половини 80-х років, який в історії України сьогодні до кінця не осмислений, але має пряме відношення до нашого часу. На початку 70-х років в Україні вже склалася відносно розвинута система закладів культури. Об'єктом дослідження даної статті стали не всі установи, в компетенцію яких входило сприяти зростанню культурного рівня населення, а лише ті, що належали до культурно-освітніх закладів. Вони складали окрему групу в радянські часи і до них входили районні будинки культури, сільські клуби, сільські будинки культури, різні типи бібліотек (масові, наукові, дитячі, технічні), музеї (краєзнавчі, історичні, художні, літературні, музеї на громадських засадах). На середину 80-х років в Україні налічувалося 25772 клубні установи, 25978 бібліотек різних типів, 174 державних музеї. В даній статті автор намагалася проаналізувати деякі аспекти незадовільного становища по забезпеченню професійними кадрами названих закладів культури у 70-ті - першій половині 80-х років.
Keywords: працівники культури; заклади культури; підготовка кадрів; підготовка музейних кадрів; музейна освіта; культурно-освітня робота