Проєкт музейної виставки "Два колеса, що рухають світ" - Євсюков, А. (ХДАК, 2023)
Велосипед із часу свого виникнення мав революційний вплив на хід історичного процесу в різних аспектах і сферах життя кінця XIX ст. Велосипед став результатом розвитку механіки та технологій виробництва й наочно демонстрував прихід нової епохи — модерну, з її ідеями та прагненнями до майбутнього та всього нового. Окрім технологічного новаторства велосипед значною мірою вплинув на тогочасні європейські суспільства, сформувавши новий прошарок громадян — велосипедистів, що сповідували нові цінності та погляди, а саме — індивідуальна мобільність, прогресивність, новий погляд на час і відстань та на проведення дозвілля. Новизна цієї розвідки полягає у створенні виставки. Методологічною основою роботи є культурологічний підхід, який демонструє вплив феномену велосипеду (в його різноманітті) на різні сфери життя суспільств західної Європи та України в період модерну, кінця XIX — початку XX століття.
Keywords: велосипеди; bicycles