Проблеми ідентичності в контексті постколоніального дискурсу на прикладі фільмів Ахтема Сеітаблаєва - Демиденко, Максим Вадимович (ХДАК, 2023)
Поняття «постколоніальний дискурс» виникло в контексті культурологічних досліджень, що стали здійснюватися в другій половині ХХ ст. Постколоніальний дискурс зосереджений на вивченні наслідків колоніалізму, його впливу на формування ідентичності та культурної свідомості народів, що підлягали колонізації. Проблеми ідентичності в рамках культурологічних досліджень та в контексті постколоніального дискурсу відображені в ряді фільмів відомого українського режисера Ахтема Сеітаблаєва. Ці фільми — «Хайтарма», «Чужа молитва», «Захар Беркут», «Кіборги» — розглядають історичні події, які сталися в Україні, та їхній вплив на формування ідентичності.
Keywords: постколоніальний дискурс; національна ідентичність українська; кінофільми українські; Ukrainian movies; Ukrainian national identity; кінофільми історичні