Реклама як соціально-психологічний феномен - Великий, Юрій Юрійович; Меламед, В. А. (My University, 2021)
Інформацію, що нас оточує, людина сприймає через органи чуття. Вплив різних матеріальних факторів на чуттєві органи викликають роздратованість, яка, в свою чергу, викликає процес збудження, що є причиною у свідомості людини почуття об’єктивної реальності. Інформація не завжди несе в собі негативний або позитивний ефект, вона є суперечливою та неоднозначною. Інформація, яка нас оточує, і є реклама явна або прихована. Реклама та пропаганда мають спільне направлення та ідею. Сьогодні, маючи великий багаж знань, медіа комунікації розробили досить багато технологій психологічної маніпуляції на науковій основі, переслідуючи певну мету. Реклама – це механізм управління суспільством, засіб впливу та маніпуляції, а не джерело інформації. За допомогою медіа технологій вона утворює свій шаблон мислення, нав’язуючи готові моделі та стандарти життя, позбавляючи людину здатності критично мислити. Для рекламодавця і власника медіа простору реклама вигідна та потрібна річ, особливо сьогодні, під час пандемії. Реклама допомагає споживачу прийняти найкраще рішення, забезпечуючи його інформацією про товар або послугу. Але в той же час вона впливає на здоров’я та психіку людини, будучи негативним збудником, ділячи суспільство на соціальні групи.
Keywords: психологія, psychology; реклама, advertising