Континуум культур: проблеми взаємозалежності та співробітництва - Шейко, Василь Миколайович (ХДАК, 2000)
Розглядається проблема подолання бар'єрів між національними культурами, визначаються людські цінності щодо консенсусу міжнародного співтовариства. На межі тисячоліть відбувається відродження європейської цивілізації, яка після завершення інтеграційних процесів у ЄС цілком зможе конкурувати з американо-австралійською цивілізацією, культура якої ще перебуває у стадії формування. Одночасно синхронізм проникнення європейської культури в Америку, Австралію та Нову Зеландію і жорстокий прискорений конгломерат її з культурою африканських негрів або місцевих аборигенів дозволяє виявити в цих процесах багато спільного, незважаючи на віддаленість континентів.
Keywords: міжнародне культурне співробітництво; діалог культур; міжкультурна взаємодія