Диверсифікація туристичної діяльності як пріоритетний напрямок сталого розвитку сільської територіальної громади - Мартинова, В. В. (ХДАК, 2024)
У роботі досліджено теоретичні основи поняття сільського туризму, визначено принципи сталого розвитку в туризмі, описані сучасні концепції територіального управління туризмом, зазначені основні засади диверсифікації туристичної діяльності в сільській місцевості, проаналізовано сучасний стан розвитку сільського туризму в країнах ЄС та в Україні, визначено; визначено основні напрямки роботи міжнародних та національних організацій щодо підтримки розвитку туризму в сільській місцевості; проаналізовано перспективність напрямків диверсифікації туристичної діяльності; надано пропозиції щодо формування нових туристичних продуктів власникам сільської садиби; розроблено шляхи удосконалення туристичної діяльності суб’єкта господарювання у сільській місцевості. Наукова новизна полягає в розробці системне дослідження актуального стану розвитку сільського туризму на теренах областей, які зазнали окупацію та перебували (чи перебувають) в умовах активних бойових дій, зокрема вперше було проаналізовано розвиток туризму у Старовірівській об’єднаній територіальній громаді Харківської області.

The object of research is rural tourism. The subject of the study is the diversification of tourism activities in a rural community. Purpose of the study: to analyse the theoretical and practical aspects of the impact of tourism diversification on the sustainable development of rural communities; to develop ways to diversify tourism activities. Research methods: study and analysis of literary sources, analysis of practical activities of rural estates; socio-cultural analysis; observation; comparison; generalisation; systematisation. The research investigates the theoretical foundations of the concept of rural tourism, defines the principles of sustainable development in tourism, describes modern concepts of territorial tourism management, indicates the basic principles of diversification of tourism activities in rural areas, analyses the current state of development of rural tourism in the EU and Ukraine, identifies the main directions of work of international and national organisations to support the development of tourism in rural areas, analyses the prospects for diversification of tourism activities in rural areas.
кваліфікац. робота здобувача вищої освіти другого (магістер.) рівня, спец. 242 "Туризм", ОПП "Туризмознавство"
Keywords: туризм сільський; rural tourism