Рецепція танцювального фольклору Слобожанщини в українській етнохореології - Мостова, Ірина Сергіївна; Островська, Каріна Володимирівна; Мостовий, Д. П. (ХДАК, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз досліджень танцювального фольклору Слобожанщини, результатів етнографічних експедицій, сучасних адаптацій та інтерпретацій зафіксованих зразків у контексті генези етнохореологічних досліджень регіону. Авторами виявлено особливості рецепції фольклорного матеріалу в науковому дискурсі в різні історичні періоди, систематизовано результати дослідницьких пошуків для подальшого використання в наукових студіях, сформовано науково-дослідну базу для подальшої музеєфікації народного танцю Слобожанщини, окреслено закономірності формування регіональної традиції із чітким відокремленням від ідеологічних нашарувань. Здійснене наукове дослідження відіграє важливу роль у формуванні загальнонаціональної ідентичності, адже воно сприяє розумінню особливостей танцювального фольклору Слобожанщини, а також створює фундамент для подальшого збереження традиційної культури регіону.

Research of the dance folklore of Slobozhanshchyna as a unique phenomenon of Ukrainian culture is an important tool for shaping national identity and presenting Ukraine’s artistic heritage on the international stage. Systematizing knowledge about the folk dance of Slobozhanshchyna and studying its reception creates opportunities for its further preservation and presentation in museum collections.
Keywords: танцювальний фольклор Слобожанщини; народний танець; етнохореологія; folk dance; Slobozhanshchyna; ethnochoreology