Роль командира у психологічному забезпеченні особового складу в умовах бойових дій - Новіков, Андрій Сергійович (ХДАК, 2025)
На сучасному етапі розвитку та реформування Збройних Сил України та з урахуванням досвіду російсько-української війни з 2014 р. і дотепер (АТО/ООС, бойових дій після повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну 24 лютого 2022 р.) актуальним питанням є роль командира у забезпеченні функціонування системи психологічної підтримки особового складу. Дослідження ролі командира у психологічному забезпеченні особового складу в умовах бойових дій дозволяє визначити ефективні засоби психологічного впливу на особовий склад в ситуаціях невизначеності, швидкої динаміки зміни бойової обстановки, підвищити рівень психологічної стійкості, злагодженості дій, мотивації тощо, а також виявити перспективні стратегії розвитку психологічного забезпечення ЗСУ в цілому. Об’єкт дослідження - система психологічного забезпечення військовослужбовців. Предмет дослідження - психологічне забезпечення особового складу в умовах бойових дій у вертикалі командир-військовослужбовці. Мета дослідження полягає у вивченні ролі командира у психологічному забезпеченні особового складу в умовах бойових дій.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "магістр", спец. 053 "Психологія", ОП «Кризова психологія», заочн. форма навчання
Keywords: військовослужбовці-учасники бойових дій; військова психологія; психологічна підтримка військовослужбовців