Структурно-лексичні хореографічні особливості побудови Пассамеццо - Сластіна, Євгенія Юріївна (ХДАК, 2024)
Пассамеццо (Passamezzo, або Passo e Mezzo) — це імпровізаційний танець, популярний в кінці XVI — на початку XVIІ ст. Танець складався з елементів, які виконавці могли варіювати відповідно до того, що вони хочуть і можуть станцювати. Залежно від вмінь виконавців, цей танець може бути як складним, так і простим. Існують описи варіацій та структури цього танцю з музикою у двох підручниках Фабріціо Карозо, а також у книзі Лупі Лівіо є описання 45 варіацій. Музика до пассамеццо існувала у двох формах: пассамеццо антіка і пассамеццо модерна. У підручниках з описаннями пассамеццо надається музика саме пассамеццо антіка, вона складається з характерної традиційної послідовності певних акордів. Основний елемент танцю пассамеццо — це паседжіо. Паседжіо — це певна послідовність кроків, яка виконується в структурних елементах, а також коли партнер виконує варіацію. Існує велика кількість різноманітних паседжіо для кавалерів і дам.
Keywords: хореографічна імпровізація; імпровізаційні танці