Aquaaerobik jako istotny determinantaktywności fizycznej wśród kobiet - Kreft, P.; Skalski, D. W.; Mirska, I.; Kowalski, D.; Tsyhanovska, Nataliia; Zarichańska, L. O. (My University, 2023)
Motywem przewodnim we współczesnym życiu jest większa świadomość znaczenia sportu i ćwiczeń fizycznych w utrzymywaniu zdrowia i kondycji fizycznej. Lekarze coraz częściej podkreślają ogromne znaczenie aktywności ruchowej w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Zachowanie przez długie lata sprawności fizycznej atrakcyjnego wyglądu uzależnione jest między innymi od aktywności fizycznej. Ćwiczenia uprawiane systematycznie, racjonalnie i konsekwentnie stanowią dla młodych ludzi potężny bodziec rozwojowy, dla dorosłych środek profilaktyczny i kompensacyjny, zaś dla osób w wieku podeszłym są szansą odroczenia starczego niedołęstwa. Coraz więcej kobiet zdaje sobie sprawę, że o swoja cielesność należy dbać nie tylko w trosce o atrakcyjny wygląd, ale również by lepiej funkcjonować na płaszczyźnie psychicznej i społecznej. Życie we współczesnym świecie, pomimo wielu udogodnień, wymaga szczególnej dbałości o zachowanie zdrowia. Występują różnorodne ujemne zjawiska zagrażające zdrowiu, jakie przyniósł ze sobą rozwój cywilizacji. Kobieta świadoma licznych korzyści płynących z aktywnego trybu życia oraz zdrowej, zrównoważonej diety jest zdecydowanie bardziej zmotywowana do konsekwentnego podejmowania działań, które przynoszą rezultaty w postaci zgrabnej sylwetki, poprawy zdrowia i samopoczucia. Bardzo ważne jest, aby zacząć wpajać idee zdrowego i aktywnego trybu życia już w okresie dzieciństwa, kiedy to zaczynają kształtować się pozytywne wzorce i nawyki u młodego człowieka. Współczesna moda, lansująca szczupłą i wysportowaną sylwetkę jako ideał urody pobudza wiele kobiet do podejmowania aktywności ruchowej. Młodość, atrakcyjny wygląd, zdrowie zawsze były wyznacznikiem sukcesów na wielu płaszczyznach życia – zawodowej i osobistej. Cele przyświecające kobiecie decydującej się na zmianę stylu życia, na zdrowszy i bardziej aktywny ruchowo mają istotne znaczenie dla jej zaangażowania i konsekwentnych poczynań. Ćwiczenia fizyczne i aktywność ruchowa podtrzymują sprawność poszczególnych funkcji organizmu, aż do późnej starości. Wyrabiają zdolność do różnych czynności życiowych, w tym do pracy fizycznej i ułatwia przystosowanie się organizmu do warunków pracy zawodowej i życia codziennego.Ćwiczenia aqua aerobiku wpływają korzystnie na układ kostny, zmianę napięcia mięśni, oddziaływanie czynników hormonalnych, zmianę pobudliwości układu wegetatywnego, pobudzenie ośrodków odpowiedzialnych za regulację układu krążenia oraz kondycję psychiczną. Dzięki aktywności fizycznej możemy efektywnie uczyć się, pracować i prawidłowo funkcjonować w społeczeństwie.

The leitmotif in modern life is a greater awareness of the importance of sport and exercise in maintaining health and physical fitness. Doctors are increasingly emphasizing the importance of physical activity in the prevention of heart and circulatory system diseases. Maintaining an attractive appearance for many years depends, among other things, on physical activity. Exercises practiced systematically, rationally and consistently are a powerful stimulus for young people’s development, for adults a preventive and compensatory measure, and for the elderly they are a chance to postpone senile infirmity. More and more women realize that they should take care of their bodies not only for the sake of an attractive appearance, but also to function better on the mental and social level. Living in the modern world, despite many conveniences, requires special care to maintain health. There are various negative phenomena that threaten health, brought about by the development of civilization. A woman aware of the numerous benefits of an active lifestyle and a healthy, balanced diet is definitely more motivated to consistently take actions that bring results in the form of a shapely figure, improvement of health and well-being. It is very important to start instilling the ideas of a healthy and active lifestyle in childhood, when positive patterns and habits begin to form in a young person. Contemporary fashion, promoting a slim and athletic figure as the ideal of beauty, stimulates many women to take up physical activity. Youth, attractive appearance, health have always been an indicator of success in many areas of life – professional and personal. The goals guiding a woman who decides to change her lifestyle to a healthier and more active one are important for her commitment and consistent actions. Physical exercise and physical activity maintain the efficiency of individual body functions until old age. They develop the ability to perform various life activities, including physical work, and facilitate the adaptation of the body to the conditions of professional work and everyday life. Aqua aerobic exercises have a positive effect on the skeletal system, change in muscle tension, the influence of hormonal factors, change in the excitability of the vegetative system, stimulation of the centers responsible for regulating the circulatory system and mental condition. Thanks to physical activity, we can effectively learn, work and function properly in society.
Keywords: фізична культура і спорт; physical culture and sports