Віолончельна творчість С. Прокоф'єва в контексті розвитку музичного мистецтва ХХ століття - Комарова, О. О. (ХДАК, 2021)
Одним з найвидатніших митців ХХ ст. є геніальний російський композитор та піаніст Сергій Прокоф'єв, новаційні художні принципи та творчість якого значною мірою вплинули на розвиток світового музичного мистецтва. Незважаючи на високу художню цінність та широку виконавську репрезентацію віолончельних творів С. Прокоф'єва, вони досі не отримали належного висвітлення у вітчизняному музикознавстві. Актуальність теми зумовлена протиріччям між вагомим внеском С. Прокоф'єва до розвитку світової музичної культури ХХ ст., визначною художньою цінністю та виконавським поширенням його віолончельної творчості - та фактичною недослідженістю даного проблемного поля в українській музикології. Об'єкт дослідження - віолончельне мистецтво ХХ ст. Предмет дослідження - віолончельна творчість С. Прокоф'єва в контексті розвитку музичного мистецтва ХХ ст. Мета дослідження - виявити жанрово-стильові особливості віолончельної творчості С. Прокоф'єва та визначити роль композитора в розвитку музичного мистецтва ХХ століття.
магіст. робота у галузі знань 02 "Культура і мистецтво" , зі спец. 025 "Муз. мистецтво", ден. форми навчання
Keywords: Прокоф'єв С., Sergei Prokofiev; композитори радянські, Soviet composers; віолончельна творчість, cello work