Цивільне населення у воєнному кінематографі: стратегії виживання та адаптації - Ружанський, Богдан Олегович (ХДАК, 2026)
У статті досліджено художні особливості зображення цивільного населення у воєнному кінематографі, розглянуто відтворення стратегій виживання й адаптації під час бойових конфліктів. Основуючись на прикладах фільмів, створених у період з 1918 по 2025 рік, виокремлено ключові типи образів мирних жителів, що можуть становити як мовчазну масу, яка не бере зброї до рук, так і особистостей, котрі намагаються вплинути на воєнно-політичну ситуацію, обравши для себе одну зі сторін конфлікту в ролі союзника або благодійника. Проаналізовано кінофільми на предмет еволюційних змін в особливостях демонстрації образів мирних жителів — від спрощених поглядів до багатошарових інтерпретацій досвіду. Виявлено наративні інструменти, що передають фізичні (тактики втечі, засоби маскування), психологічні (подолання наслідків травми) та соціальні (взаємодія з провладними структурами) механізми виживання цивільного населення.

The purpose of the article is to identify the artistic and documentary means used in war cinema (1918-2025) to represent civilians’ survival and adaptation strategies in the context of prolonged armed confl icts or temporary hostilities.
Keywords: кінофільми про війну; воєнний кінематограф; war cinema