Вплив дитячо-батьківських відносин на професійну спрямованість підлітків - Авраменко, А. С. (ХДАК, 2023)
Загальне визначення теми "Вплив дитячо-батьківських відносин на професійну спрямованість підлітків" полягає у дослідженні зв'язку між взаємодією дітей та їх батьків і професійними уподобаннями та вибором підлітків. Тема зосереджується на розумінні того, як стосунки з батьками, спосіб виховання, комунікація та інші фактори впливають на формування професійної орієнтації, цілей і планів молодих людей. Дослідження даної теми допоможе виявити різноманітні чинники, які впливають на процес вибору професії у підлітків. Це може включати в себе вивчення ролі батьківського стилю виховання, емоційного підтримування, надання можливостей для самовизначення та розвитку професійних уподобань. Важливо розглянути вплив соціокультурних чинників, середовища, у якому виростає підліток, а також врахувати взаємодію з різними ролями і нормами, що існують у суспільстві. Актуальність дитячо-батьківських відносин та вибору професійної діяльності дитиною є незмінною протягом розвитку психології. Взаємодія батьків і дитини має значний вплив на психічний розвиток, поведінку та формування життєвого шляху дитини. Підлітковий вік характеризується змінами у взаємині між дітьми та батьками. У той же час, у підлітків постає завдання професійного самовизначення. Метою дослідження є розкриття зв'язку між дитячо-батьківськими відносинами і професійними уподобаннями та вибором підлітків.
кваліфікац. робота здобувача вищої освіти першого (бакалавр.) рівня зі спец. 053 "Психологія", освітня прогр. "Психологія", галузь знань 05 "Соціальні та поведінкові науки"
Keywords: психологія підлітків; psychology of teenagers; professional orientation; батьки і діти; parents and children; підлітки