Особливості композиторського трактування обробки української народної пісні Г. Гаврилець «Через наше сельце» - Повстянко, О. (ХДАК, 2023)
Жанр обробки української народної пісні займає важливе місце у творчому доробку Г. Гаврилець. У своїх фольклорних мініатюрах композиторка майстерно поєднує атрибути художнього мислення, що властиві українському фольклору, з сучасним композиторським баченням, а також академічну та народну манеру вокального виконання. Одним з яскравих зразків творчого перетворення традиційної української пісні є обробка купальської пісні «Через наше сельце» (2009), в основі семантики якої — передчуття магічної ночі. В архаїчному повторюваному мотиві, що пронизує весь твір, закодована глибока містично-сакральна язичницька суть.
Keywords: пісні українські народні