Сучасний літературний канон: множинність визначень та множина інтерпретацій - Мітіна, Л. С. (ХДАК, 2024)
Канон, з грецької — «палиця», набуває значення «правило», «норма» у V ст. до н. е. (трактат «Канон» грецького скульптора Поліклета), наразі — «одне з основних понять літератури (мистецтва), сукупність обов’язкових для певного періоду правил та прийомів, зразок досконалості, найвищий критерій естетичної цінності, що формується шляхом перетворення художньої семантики та символіки на еталонну» (Юрій Ковалів). Має множинні визначення (як і поняття літератури), численні інтерпретації і неоднозначні трактування, які стосуються як самого поняття, так і процесу канонізації, що стало нормою для сучасного літературознавства, або створило канон визначень літературного канону.
Keywords: літературний канон; literary canon