Культурологічна рефлексія сучасної культурної політики - Кравченко, Олександр Васильович (ХДАК, 2012)
Розглядаються теоретико-методологічні аспекти аналізу та наукового визначення сучасної культурної політики. Поняття «культурна політика» поки що не набуло усталеного змісту та потрібної для повноцінного наукового функціонування термінологічної оперативності. Попри наявність прикладів системного аналізу стану культурної сфери, теорія культурної політики перебуває в зародковому стані. Звернення до цього явища є спорадичними і не завжди результативними. Серед причин цього можна назвати обмеженість та недостатню розробленість науково-методологічних підходів до її осмислення в сучасному контексті; відсутність кореспонденції між фундаментальними та спеціальними дослідженнями; обмеженість тематичного спектра наукових розробок та їх дисциплінарну ангажованість, відсутність кореляції між підходами до культурної політики, заявлених у різних наукових галузях; некритичність сприйняття зарубіжного досвіду тощо. Метою нашого дослідження є виявлення тих теоретико-методологічних підходів в осмисленні культурної політики, які найбільшою мірою відповідали б сучасному стану культурології.

Theoretical and methodological aspects of the analysis and the scientific definition of contemporary cultural policy.
Keywords: культурна політика України; українська культура; cultural policy; cultural studies