Пошук ідентичності у візуальній мові документального кіно України (друга половина 1980-х - 2020-ті) - Кулик, Ганна Валеріївна (ХДАК, 2024)
Актуальність теми дослідження ми вбачаємо у двох факторах. Перший є апріорним, виходячи з успіхів яке робить українське документальне кіно в країні і на міжнародній арені. Відзнаки української документалістики на найбільших кінофорумах світу, таких як фестиваль у Каннах, Берлінале, американський «Оскар», та інших, яскраве тому свідчення. Однак це означає, що актуальними стають і дослідження причин такого успіху, того шляху, яке у своєму розвитку пройшло українське документальне кіно за роки Незалежності. Звідси постає і другий фактор актуальності, бо, на перших етапах, документальне кіно саме «досліджувало» питання національної ідентичності, як наріжний камінь української державності. А з 2014 року вітчизняне українське кіно вийшло на аванпості у висвітленні боротьби українців за свою ідентичність, незалежність та державність проти зовнішнього агресора. Отже ці два фактори, на наш погляд, обумовлюють актуальність теми нашого дослідження.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "магістр", спец. 021 "Аудіовізуальне мистецтво та виробництво"
Keywords: документальне кіно; documentary film; національна ідентичність