Драматургія війни: художня пастка дидактизму - Гаврилюк, Дар'я Дмитрівна (ХДАК, 2025)
Після повномасштабного вторгнення 2022 р. український театр знову отримав місію — свідчити та фіксувати досвід війни. У перші місяці з’явилася хвиля сучасної драматургії, яка перетворила сцену на простір терапії, проживання болю та колективного очищення. Це було необхідно — ми всі шукали спосіб говорити про травму. Однак поруч із цим художнім осмисленням з’явилася інша тенденція — небезпека впасти в дидактизм, у прагнення говорити занадто прямо, пояснювати, «як треба розуміти». Така спрямованість часто підриває художню глибину творів.
Keywords: драматургія сучасна; театральне мистецтво під час війни