Розвиток національного театрального мистецтва в контексті державотворення - Борис, Ігор Олександрович (ХДАК, 2023)
Сучасний світ театрального мистецтва (як вітчизняного, так і європейського та в інших країнах) переживає складні еволюційні процеси. Як не дивно, європейський театр та театри близького і далекого зарубіжжя, а також на американському континенті розвивались іншим, відмінним від української театральної історії, шляхом. Так, будучи за своєю основою незалежними державами, загальноєвропейські, азіатські та інші країни мали можливість на якомусь своєму історичному етапі утверджувати своє право відтворення національного мистецтва театру в межах державотворення, гуманітарної сфери та духовних спрямувань того чи іншого народу. Візьмемо до прикладу Японію. Чого варті традиції театрів Кабукі та Но. На сьогодні вони зберегли себе незміненими, «законсервованими», але це не означає, що вони стали музейними.
Keywords: театральне мистецтво; theater art; stage art