Особливості акомпанементу одиночного танцю в народній хореографії для концертмейстера баяніста - Кисельов, Іван Іванович (ХДАК, 2025)
Одиночний танець — це повноцінне сценічне уявлення, що розкриває певний образ, характер, настрій та інші риси, які закла дені в цьому танці. Одиночний танець танцюють найбільш досвідчені, майстерні танцюристи, здатні фізично станцювати танець без пауз. Акомпанемент такому танцю на баяні — це мистецтво, яке потребує не лише технічної майстерності, а й глибокого розуміння ритміки, стилістики та характерних ознак конкретного танцю. Одиночний народний танець вимагає від баяніста гнучкості, динамічності та здатності миттєво реагувати на рухи танцюриста, навіть його міміку. Різні народні танці вимагають специфічного ритмічного малюнка. Для успішного акомпанементу важливо знати особливості народних стилів, володіти різними технічними прийомами й вміти імпровізувати.
Keywords: сольний танець; хореографічний акомпанемент