Гітарний ансамбль як явище академічного музичного мистецтва другої половини ХХ – початку ХХІ ст. - Трянов, Максим Анатолійович (ХДАК, 2025)
У дисертації представлено комплексне дослідження гітарного ансамблю як явища академічного музичного мистецтва другої половини ХХ – початку ХХІ століття, що розглядається у контексті історичних передумов, художньо-естетичних трансформацій, жанрово-стильової динаміки та виконавської практики. Запропоновано цілісне музикознавче осмислення гітарно-ансамблевої творчості та розглянуто специфіку гітарного ансамблю, що сформувався у межах академічної традиції, пройшов складну еволюцію (від побутування у аматорських колах до високопрофесійного концертного виконавства) та інтегрувався у глобальний мистецький простір. Актуальність дослідження зумовлена, з одного боку, стрімким розвитком гітарного ансамблевого виконавства у сучасному мистецтві, а з іншого – відсутністю системного музикознавчого аналізу цього явища в українському та світовому науковому дискурсі. Підвищена зацікавленість композиторів, інтерпретаторів, дослідників до гітарного ансамблю як до відкритої художньої форми зумовила потребу в осмисленні його структурних, еволюційних та репертуарних параметрів. Важливість розгляду гітарного ансамблю саме як явища академічного мистецтва визначається, у тому числі, й його здатністю до активного жанрово-стильового синтезу та залучення новітніх інтерпретаційних моделей.

The dissertation presents a comprehensive study of the guitar ensemble as a phenomenon of academic musical art of the second half of the 20th and early 21st centuries. The guitar ensemble is considered in the context of its historical prerequisites, aesthetic transformations, genre-stylistic dynamics, and performance practices. A holistic musicological understanding is proposed of ensemble guitar music-making as an autonomous chamber-instrumental formation that emerged within the academic tradition, underwent a complex evolution from functioning in amateur circles to high-level professional concert performance, and became integrated into the global cultural space.
дис. ... д-ра філософії з музичного мистецтва : спец. 025 "Музичне мистецтво", галузь знань "Культура і мистецтво"
Keywords: гітарне мистецтво; гітарний ансамбль