Утілення сучасних тенденцій китайського фортепіанного виконавства в концертній діяльності Чжан Цзо - Чжоу Ні (ХДАК, 2024)
Піаністка Чжан Цзо (сценічне ім’я Zee Zee, 1988 р.н.) у 7-ічному віці здобула третю премію на міжнародному дитячоюнацькому конкурсі піаністів Steinway. У віці 10 років дівчина дала свій перший сольний концерт у Великому театрі Шеньчженя. Одною зі знакових подій в її життя стала участь у VI Міжнародному конкурсі юних піаністів Володимира Крайнєва в Харкові у 2002 р. і отримання на ньому гран-прі в молодшій групі. Наступні етапи творчого зростання піаністки пов’язані із періодом її навчання в США, куди вона переїхала в 17 років. У 2015 р. Зі Зі, будучи учасницею оркестру BBC New Generation, познайомилася з учасни ками цього колективу, музикантами-віртуозами скрипачкою Естер Ю та віолончелістом-вірменином Нареком Ахназаряном, які склали тріо «Z.E.N». Тріо записало два компакт-диски. Як сольна виконавиця Зі Зі об’їздила з концертами всі континенти, висту пала з найкращими оркестрами світу і з багатьма видатни ми диригентами. Піаністка започаткувала проведення щорічного міжнародного фестивалю камерної музики “Z+” в Шанхаї. Газета «Лос-Анджелес Таймс» назвала Зі Зі сильною, пристрасною та переконливою представницею чистого артистизму.
Keywords: музична культура Китаю; фортепіанне мистецтво Китаю; фортепіанне виконавство