Комунікаційний досвід музеїв з презентації ткацтва - Кащеєва, Вікторія Олексіївна (ХДАК, 2026)
Фактично в більшості краєзнавчих, етнографічних та історичних музеїв світу представлені вироби з ткацтва, але існують музеї, присвячені виключно ткацтву. Розглянемо приклади традиційної комунікації в музеях. В Україні загалом можна помітити певний тематичний поділ, загальновживаними є традиційні виставки з екскурсіями, де так чи інакше представлено ткані вироби, рідше знаряддя праці, на які відвідувачі можуть подивитись і послухати екскурсоводів. До прикладу виставки «Самоцвіти рушникового краю» Музею Кролевецького ткацтва та «Спільний спадок: ткацтво та килимарство» Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту, Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» і Національного музею народної архітектури та побуту України, «Ремесла, що живуть» Національного музею декоративного мистецтва України. Ці виставки мали на меті ознайомити відвідувачів з певними особливостями і традиціями регіонального ткацтва, показати оригінальні пам’ятки.
Keywords: textile museum; ткацтво народне українське; відвідувачі музеїв