Світові шоу-програми: інноваційні технології нової digital-ери - Мельник, М. (ХДАК, 2024)
Серед технологій, що в перспективі зможуть зайняти своє місце на просторі сценічного мистецтва, можна виділити технологію доповненої реальності (англ. augmented reality або AR). AR умовно вбудовує у візуальне та, рідше, фізичне сприйняття людиною додаткової інформації або об’єктів, аж до створення повноцінних персонажів. Технологію AR можна використовувати в широкому спектрі завдань. Для складної та реалістичної 3D графіки необхідні вже спеціалізовані технічні рішення. Це вимагає додаткового фінансування, але дозволяє використовувати AR як один з основних виразних засобів. Мета дослідження – сформувати цілісне уявлення щодо можливостей використання технологічних і технічних новацій сьогодення у світових шоу-програмах. Об’єкт дослідження – світові шоу-програми. Предмет дослідження – технологічні інновації цифрової ери сучасності та можливості залучення новітніх технічних досягнень в контексті перспектив режисури сьогодення й майбутнього.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "магістр", спец. 026 "Сценічне мистецтво"
Keywords: інновації в театрі; innovations in theater; штучний інтелект у театрі; artificial intelligence in theater; віртуальні технології; шоу-програми; shows