Проблеми цифровізації кадрового діловодства - Матвієнко, Вероніка Сергіївна (ХДАК, 2025)
Сучасний стан розвитку економіки в цілому, і зокрема якість та ефективність кадрового діловодства, значним чином залежить від розвитку інформаційних технологій. Електронні документа та електронний документообіг все більше використовується в кадровій діяльності. Аналіз літератури за темою дослідження свідчить про те, що в практиці кадрового діловодства використовують близька 10 систем електронного документообігу (СЕД) різних розробників, при цьому вони не завжди сумісні між собою. Це виступає суттєвою перешкодою на шляху цифровізації кадрового діловодства в Україні. Якщо не розглядати ІТ-сферу, фінансовий та банківський сектор, то маємо доволі сумну картину – менш ніж 2% підприємств та установ внесли електронні документи в номенклатуру справ та використовують електронний підпис. Електронні документи частіше є підґрунтям для документів на паперових носіях, а виключно в електронному виді створюється лише незначна частка кадрових документів. Українське суспільство сьогодні переживає російську військову агресію, яка призвела до серйозних викликів щодо організації роботи багатьох підприємств, організацій та установ. Спочатку пандемія COVID-19, а потім повномасштабне військове вторгнення Росії та довгострокові інтенсивні бойові дії завдали потужного удару по всіх ланках економічної та соціальної систем української держави. Питання, пов’язані з інноваційними підходами та використанням ІТ-технологій в управлінні, у тому числі і при організації кадрового діловодства, доволі гостро стали перед українським суспільством. Тому обрана тема дипломного дослідження щодо проблем цифровізації кадрового діловодства є надзвичайно актуальною у сучасних умовах.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "бакалавр", спец. 029 "Інформаційна, бібліотечна та архівна справа", ОП «Інформаційна та документаційна діяльність», ден. від-ня
Keywords: кадрове діловодство цифрове; електронне діловодство; electronic document management