Репрезентація України та українців у світовому кінематографі другої половини ХХ – початку ХХІ ст. - Вербін, Олег Олександрович (ХДАК, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена репрезентації України та українців у міжнародному аудіовізуальному мистецтві як одному з найважливіших чинників формування іміджу України за кордоном. У Вступі обґрунтовано актуальність дослідження, його мету та задачі, об’єкт і предмет, наукову новизну. Зокрема, наголошується, що в умовах російсько-української війни, питання видимості України, аудіовізуального інструментарію у формуванні уявлень про нації, культури та політичні події, набувають особливого значення. Недостатня розробленість в сучасних гуманітарних дослідженнях проблем кінорепрезентації образу України в світі, зумовлює актуальність та своєчасність запропонованого дослідження. Об'єктом дослідження є світовий кінематограф кінця ХХ – початку ХХІ століття, зокрема популярні ігрові фільми, телевізійні серіали, документальні фільми, що містять в собі маркери українськості, предметом – система імаготипів, через які формується образ України в аудіовізуальних текстах.

The qualifying research work is devoted to the representation of Ukraine and Ukrainians in world cinema as one of the most important factors in shaping Ukraine’s image abroad. The object of the study is world cinema of the late twentieth and early twenty first centuries, in particular popular feature films, television series, and documentary films that contain markers of Ukrainianness. The subject of the study is the system of imagotypes that shapes the image of Ukraine in audiovisual texts.
дис. ... д-ра філософії з культурології : спец. 034 "Культурологія", галузь знань "Гуманітарні науки"
Keywords: кіномистецтво українське; імагологія; образ України в кіно; візуальна культура; російсько-українська війна; imagology; Ukrainian culture; visual culture; Ukrainian cinema; world cinema; Russian-Ukrainian war; культурна травма