Асистивні технології в документно-інформаційних структурах: сервісний підхід - Тюркеджи, Наталя Станіславівна (ХДАК, 2023)
Дисертація присвячена актуальній проблемі створення доступного інформаційного середовища та розвитку безбар’єрного простору для людей з інвалідністю. Дослідження спрямоване на розробку рекомендацій з опанування, впровадження та використання асистивних технологій у документно-інформаційних установах з метою підвищення якості обслуговування цільової аудиторії користувачів з різноманітними порушеннями фізичного, сенсорного, психічного, інтелектуального та ментального розвитку, зокрема розробці теоретичних засад та концептуальної моделі впровадження допоміжних технологій у бібліотеках, архівах та інших установах. Наукова розвідка включає аналіз наукових засад, вивчення нормативно-правової бази, сфери практичної реалізації впровадження асистивних технологій, виокремлення їх різновидів, розробку класифікації та стратегій і методів їх упровадження з оцінкою ефективності в забезпеченні доступності, безбар’єрності та якості інформаційних послуг для людей з інвалідністю. Розглядаються та інтерпретуються такі поняття, як «асистивні технології», «підтримуючі технології», «допоміжні технології» і «реабілітаційні технології». Асистивні технології визначаються як комплекс засобів, призначених для полегшення фізичного або когнітивного функціонування осіб з інвалідністю. Підтримуючі технології — спрямовані на надання практичної підтримки в повсякденних справах, включаючи освіту, працю та соціальну адаптацію. Допоміжні технології — орієнтовані на надання підтримки у сфері здоров’я, реабілітації та медичного обслуговування. Реабілітаційні технології — спрямовані на відновлення та покращення функцій організму після травм чи хвороб.
дис. ... д-ра філософії з інформаційної, бібліотечної та архівної справи : [спец.] 029 "Інформ., бібл. та арх. справа", галузь знань "Культура і мистецтво"
Keywords: inclusive activities of libraries; inclusive space; інформаційні послуги для людей з інвалідністю