Музеалізація туристичних локацій околиць Старого Салтова, ревіталізація історико-археологічного музею-заповідника «Верхній Салтов» імені В. О. Бабенка, як підґрунтя для розвитку місцевої, територіальної громади - Явніков, Максим Олександрович (ХДАК, 2024)
Актуальність даної роботи полягає в тому, що під час російсько-української війни околиці Старого Салтова, а також і саме місто сильно постраждали через військові дії. У селі Верхній Салтів розташований важливий археологічний комплекс, який входить до державного реєстру нерухомих пам'яток України - історико-археологічний музей-заповідник "Верхній Салтів". Цей заповідник має статус пам'ятки міжнародного значення. Але під час бойових дій, музей був зруйнований, а колекція частково втрачена. Зазнав пошкоджень також і сам археологічний комплекс. Беручи до уваги те, що дана територія дуже цікава з погляду розвитку туризму, має низку археологічних пам'яток та цікавих природних локацій, дуже важливо приділити увагу саме їх відновленню та розвитку, який у свою чергу міг би зіграти важливу роль для відновлення всієї громади Старого Салтова.
кваліфікац. робота здобувача другого освітнього рівня (магістр), ден. форми навчання, спец. 027 "Музеєзнавство, пам'яткознавство"
Keywords: музеєфікація пам'яток археології; музеї-заповідники історико-археологічні