Tанці та інтелект. Упровадження вправ на розвиток півкуль мозку в заняття з хореографії - Гончарова, Т. (ХДАК, 2024)
Під час танцювальних рухів відбувається інтегративна діяльність різних систем ЦНС — зорова, слухова, вестибулярна, вегетативна. Усі ці аспекти потребують прийняття швидких рішень нашим мозком — це називається «інтелектом». Окрім фізичного навантаження, хореографії притаманні складні координаційні елементи, вміння швидко орієнтуватися в просторі та мати стрімку реакцію. І за це відповідає саме наш мозок. Ліва сторона мозку точно знає назву речей. Права півкуля схильна до співпраці. Вона обробляє інформацію просторово, цілісно та візуально. Це означає, що вона бачить предмет із кількох сторін одночасно,і встановлює зв’язки — фізичні, емоційні, інтуїтивні. Тому необхідно розвивати зв’язки між півкулями. Міжпівкульна взаємодія —особливий механізм об’єднання лівої та правої півкуль мозку в єдину інтегративно цілісну систему. Bпровадження вправ на розвиток міжпівкульних зв’язків неабияк допомагає при роботі з дітьми.
Keywords: емоційно-тілесний інтелект; хореографічна робота з дітьми; танцювальні рухи