Фортепіанна творчість В. Польової: концептуальні, жанрові, стильові та мовно-виражальні виміри - Рум'янцева, Алла Юріївна (ХДАК, 2023)
У статті окреслено специфіку фортепіанної творчості В.  Польової, детерміновану значущістю концептів духовності, душевної чистоти, прагненням створити картину універсуму на основі лірико-філософської рефлексії, нової простоти та апеляції до традицій. Виявлено тяжіння до програмних, концептуально й композиційно лабільних жанрових моделей камерної музики, індивідуалізації  — редукції жанрової моделі сонати, вільної, наскрізної, відкритої форми. Наголошено на насиченості фортепіанних творів В. Польової ознаками музичного мистецтва бароко, класицизму, романтизму та значущості в них таких знаків авторської стилістики, як емансипація звука, статус сонорних побудов, динаміки та хронотопічних ефектів як носіїв сенсу та рушіїв драматургічного процесу.
Keywords: piano performance; фортепіанне виконавство; musical art; музичне мистецтво